Erfenis aanvaarden

Als u erfgenaam bent, dan kunt u kiezen of en hoe u de erfenis aanvaardt. De aanvaarding van een erfenis kan mogelijk gevolgen hebben voor uw uitkering of toeslagen.

U heeft de keuze uit de volgende mogelijkheden:

1.   Zuiver aanvaarden: u aanvaardt de nalatenschap en bent (samen met de andere erfgenamen die zuiver hebben aanvaard) aansprakelijk voor eventuele schulden.

2.   Beneficiair aanvaarden: u aanvaardt de nalatenschap maar hoeft eventuele schulden niet voor uw rekening te nemen.

3.   Verwerpen: u krijgt niets uit de nalatenschap en bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden.

Het is dus verstandig om eerst informatie in te winnen over het vermogen en eventuele schulden van de overleden voordat u besluit of u de erfenis wilt aanvaarden of niet. Zolang u nog geen keuze heeft gemaakt is het belangrijk geen dingen te doen waardoor het lijkt alsof u de erfenis heeft aanvaard. Ga in dit stadium dus nog geen schulden van de overledene afbetalen, geen auto verkopen en geen inboedel verdelen. Doe alleen de dingen die echt niet kunnen wachten.

Wilt u meer weten?

Neem contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.

Meer weten?

Neem contact op met

Fimke Gerritsma

0513 64 51 01
f.gerritsma@notarissavenije.nl 
Delen
Gert Broekhuizen
Alles was duidelijk, en wanneer het je even te snel gaat wordt het met alle liefde nogmaals uitgelegd. Zeer vriendelijk en professioneel behandeld !

Ga wanneer nodig zeker weer heen
Esther Rijnveld
Fijn notariskantoor! Er werd goed met me meegedacht bij de afhandeling van de nalatenschap van mijn vader en de verkoop van de woning. Ik kom hier zeker weer!
Johann Schoenmaker
Goed geholpen
Vriendelijke mensen
Henk Kerkstra
Super snel en flexibel geholpen, 30 min na het telefoontje kon ik terecht. Notaris had tussendoor wel even tijd. Lekker praktisch en uiterst vriendelijk. Thanks!