Samenwonen, trouwen of geregistreerd partnerschap

Wat u kunt vastleggen bij samenwonen, trouwen of geregistreerd partnerschap

Samenwonen


Wanneer u besluit om samen te gaan wonen, is dit vaak een opwindend moment dat gepaard gaat met verhuizingen, kluswerk, regelingen en aankopen van nieuwe spullen. Het is echter belangrijk om te weten dat de wet geen specifieke regels heeft vastgesteld voor samenwonende koppels. Het opstellen van een samenlevingscontract biedt duidelijkheid en heeft voordelen.

Een samenlevingscontract dat door een notaris wordt opgesteld, voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en aan de voorwaarden die pensioenfondsen stellen voor partnerpensioen.

Wat is een samenlevingscontract?


In een samenlevingscontract kunt u verschillende afspraken vastleggen, zoals de verdeling van persoonlijke bezittingen en gezamenlijke eigendommen, evenals schulden. Financiële regelingen kunnen ook worden opgenomen, zoals de verdeling van kosten voor boodschappen, gas, water en elektriciteit. Daarnaast kunt u overeenkomsten maken met betrekking tot uw woning en pensioenregeling in het geval van een scheiding.

Rol van de notaris


U en uw partner stellen samen één document op en ondertekenen dit nadat de notaris de overeenkomst heeft opgesteld. De notaris bewaart het samenlevingscontract voor onbepaalde tijd. Een samenlevingscontract dat bij de notaris is vastgelegd, voldoet aan de eisen van de Belastingdienst voor fiscaal partnerschap en aan de voorwaarden die pensioenfondsen stellen. Het aanvragen van partnerpensioen bij het pensioenfonds moet nog wel afzonderlijk worden gedaan.

Trouwen


Wanneer u ervoor kiest om te trouwen, regelt de wet automatisch bepaalde zaken voor u en uw partner.

Wat betekent trouwen in beperkte gemeenschap van goederen?


Sinds 1 januari 2018 wordt een huwelijk automatisch gesloten in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alle activa en schulden die tijdens het huwelijk worden verworven, gezamenlijk eigendom zijn. Er zijn uitzonderingen voor erfenissen en schenkingen die u ontvangt voor en tijdens het huwelijk; deze blijven persoonlijk eigendom, tenzij anders is overeengekomen. Dit is wettelijk geregeld.

Algehele gemeenschap van goederen vóór 2018


Vóór 2018, als u trouwde zonder huwelijkse voorwaarden, bevond u zich in algehele gemeenschap van goederen. De wet die sinds 1 januari 2018 van kracht is, heeft hier geen invloed op.

Huwelijkse voorwaarden opstellen


Indien u liever zelf bepaalt welke bezittingen en schulden u deelt, kunt u huwelijkse voorwaarden opstellen om vast te leggen welke eigendommen gemeenschappelijk zijn en welke persoonlijk. U kunt er ook voor kiezen om alles in algehele gemeenschap van goederen te delen. Voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden moet u een notaris raadplegen. Het is altijd raadzaam om een goede administratie bij te houden van uw persoonlijke eigendommen. Als u niet kunt aantonen dat iets van u is, moet u het mogelijk delen als u besluit uit elkaar te gaan.

Geregistreerd partnerschap


Indien u ervoor kiest om uw relatie officieel te maken zonder te trouwen, kunt u opteren voor een geregistreerd partnerschap. Dit biedt zekerheid, aangezien de wet automatisch bepaalde zaken voor u regelt.

Wat betekent ‘Beperkte gemeenschap van goederen’?


Sinds 1 januari 2018 wordt een geregistreerd partnerschap zonder voorwaarden gesloten in beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle bezittingen en schulden die tijdens het geregistreerd partnerschap worden verworven, gezamenlijk eigendom zijn. Net als bij trouwen geldt een uitzondering voor erfenissen en schenkingen die u tijdens uw geregistreerd partnerschap ontvangt; deze blijven persoonlijk eigendom, tenzij anders is bepaald.

Algehele gemeenschap van goederen vóór 2018


Indien u vóór 2018 als partners een geregistreerd partnerschap bent aangegaan zonder voorwaarden, bevond u zich in algehele gemeenschap van goederen. De wet die sinds 1 januari 2018 van kracht is, heeft hier geen invloed op.

Partnerschapsvoorwaarden opstellen


Als u zelf wilt bepalen welke bezittingen en schulden u deelt, kunt u partnerschapsvoorwaarden opstellen om vast te leggen welke eigendommen gemeenschappelijk zijn en welke persoonlijk. U kunt er ook voor kiezen om alles in algehele gemeenschap van goederen te delen. Voor het opstellen van partnerschapsvoorwaarden moet u een notaris raadplegen. Het is altijd raadzaam om een goede administratie bij te houden van uw persoonlijke eigendommen. Als u niet kunt aantonen dat iets van u is, moet u het mogelijk delen als u besluit uit elkaar te gaan.

Delen
Gert Broekhuizen
Alles was duidelijk, en wanneer het je even te snel gaat wordt het met alle liefde nogmaals uitgelegd. Zeer vriendelijk en professioneel behandeld !

Ga wanneer nodig zeker weer heen
Esther Rijnveld
Fijn notariskantoor! Er werd goed met me meegedacht bij de afhandeling van de nalatenschap van mijn vader en de verkoop van de woning. Ik kom hier zeker weer!
Johann Schoenmaker
Goed geholpen
Vriendelijke mensen
Henk Kerkstra
Super snel en flexibel geholpen, 30 min na het telefoontje kon ik terecht. Notaris had tussendoor wel even tijd. Lekker praktisch en uiterst vriendelijk. Thanks!