Schenken: tips van de notaris

Handige tips voor geschenken die iedereen tevreden stellen. Wilt u er zeker van zijn dat uw geschenk zowel bij de ontvanger als bij uzelf in de smaak valt? Lees dan onze 8 suggesties.

1 Schenk alleen beschikbaar geld

Als het grootste deel van uw vermogen vastzit in onroerend goed of investeringen, is het verstandig om pas te schenken wanneer het geld daadwerkelijk op uw bankrekening staat. Als u toch graag nu wilt schenken, kunt u overwegen een schenking op papier te doen.

2 Denk aan uw eigen financiële situatie

Het is lovenswaardig dat u geld of goederen wilt schenken, maar vergeet niet aan uw eigen toekomst te denken. Welke plannen heeft u? Heeft u voldoende financiële reserve voor onverwachte tegenvallers? Bij de notaris kunt u regelen dat u de schenking kunt herroepen als uw omstandigheden veranderen. Zorg er wel voor dat de ontvanger hiervan op de hoogte is, zodat hij of zij niet zomaar het bedrag uitgeeft.

3 Wees transparant over uw gift om wrijving te voorkomen

Als u geld of goederen aan een van uw kinderen schenkt, voorkom dan dat uw andere kinderen zich benadeeld voelen. Wees openhartig over de schenking (of lening). In uw testament kunt u eventuele verschillen rechtzetten, zodat al uw kinderen uiteindelijk een gelijk deel erven.

4 Overweeg of u via de notaris wilt schenken

Het regelen van een schenking via de notaris heeft diverse voordelen voor zowel de schenker als de ontvanger, waaronder fiscale voordelen. Bovendien behoudt u meer controle over hoe uw gift wordt gebruikt. Natuurlijk kunt u de schenking ook zonder notaris regelen. In dat geval legt u de schenking vast in een privé-overeenkomst, ook wel een onderhandse akte genoemd.

5 Houd rekening met de situatie van de ontvanger

Een schenking is niet altijd op het juiste moment welkom. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de ontvanger een uitkering ontvangt, omdat de schenking de hoogte van de uitkering kan beïnvloeden. Let ook op het bedrag dat u schenkt, want als u het belastingvrije bedrag overschrijdt, zal de ontvanger schenkbelasting moeten betalen, wat u eventueel kunt vergoeden.

6 Schenk gezamenlijk met uw partner

Echtgenoten moeten altijd toestemming geven voor een schenking, zoals wettelijk is bepaald. Als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft in gemeenschap van goederen, zorg er dan voor dat uw partner ook de akte of overeenkomst ondertekent waarin u de schenking regelt.

7 Let op het belastingvrije bedrag

Wilt u zowel uw kind als uw schoonzoon of -dochter een aanzienlijk bedrag schenken zonder belastingverplichtingen? Houd er rekening mee dat de Belastingdienst een getrouwd stel (of geregistreerd partnerschap) als één persoon beschouwt. Zorg ervoor dat uw schenkingen bij elkaar opgeteld onder het belastingvrije bedrag vallen.

8 Voorkom dat een ex-partner meedeelt in de schenking

Wat gebeurt er met uw schenking als uw kind gaat scheiden? Bij de notaris kunt u laten vastleggen dat uw kind de schenking niet hoeft te delen met zijn of haar ex-partner. Aan de andere kant kunt u ook regelen dat de ex-partner juist wel een deel van het geld ontvangt.

Delen
Gert Broekhuizen
Alles was duidelijk, en wanneer het je even te snel gaat wordt het met alle liefde nogmaals uitgelegd. Zeer vriendelijk en professioneel behandeld !

Ga wanneer nodig zeker weer heen
Esther Rijnveld
Fijn notariskantoor! Er werd goed met me meegedacht bij de afhandeling van de nalatenschap van mijn vader en de verkoop van de woning. Ik kom hier zeker weer!
Johann Schoenmaker
Goed geholpen
Vriendelijke mensen
Henk Kerkstra
Super snel en flexibel geholpen, 30 min na het telefoontje kon ik terecht. Notaris had tussendoor wel even tijd. Lekker praktisch en uiterst vriendelijk. Thanks!